Gratis proefles: 06 - 53 24 14 45

Yip Man

Yip Man (†)

Geboren:1 Oktober 1893 - 2 December 1972
Plaats: Foshan

Foshan 1899 – 1905

Yip Man 6 tot 12 jaar oud

Studeerde Wing Chun kung fu met Chan Wah Shun (Money Changer Wah) in Yip's ouderlijk huis, aan de hoofdstraat van Foshan (Song Yuen Dai Gai)In die tijd studeerde hij samen met Lui Yui Chai, Ng Chung So, Chan Yui Min, Ng Siu Lo en anderen.

Foshan 1905

Yip Man 12 jaar oud

Chan Wah Shun overleed, maar voor hij stierf vroeg hij Ng Chung So om Yip Man te helpen, het systeem te completeren. Chan Wah Shun's lichaam werd door zijn kung fu studenten naar Chan Village in Shunde gebracht voor zijn begrafenis.

Foshan 1905 – 1907

Yip Man 12 tot 14 jaar oud

Yip Man vervulde de laatste wens van zijn leraar om te studeren met Ng Chung So's school gelegen aan de Sin Heung Straat in Foshan.

Hong Kong 1908

Yip Man 15 jaar oud

Dankzij de sponsoring door zijn familielid, Pong Wai Ting, kwam Yip naar Hong Kong om te studeren aan het St. Stevens College. Yip woonde aan de Craine Road, Hong Kong Island.

Hong Kong 1909 – 1913

Yip Man 16 tot 21 jaar oud

Via een klasgenoot leerde Yip Leung Bik kennen, de tweede zoon van de latere Grootmeester Leung Jan, en hij studeerde gedurende 4 jaar samen met hem.

Hong Kong – Japan – Foshan 1914 – 1937

Yip Man 21 tot 44 jaar oud

Met de hulp van Yip's broer, Yip Gai Gak, zou hij in 1914 zijn verdere studievervolgen in Kobe, Japan, maar om verschillende redenen ging dit niet door.

Gedurende deze 20 haar, werkte Yip voornamelijk in het leger en in het politiekorps. Hij trouwde Cheung Wing Sing en kreeg vier kinderen: zonen Yip Hok Chun (Yip Chun), Yip Hok Ching (Yip Ching) en dochters Yip Ar Sum en Yip Ar Woon.

Als Yip niet werkte, kwam hij samen met andere gevechtsport beoefenaars om te oefenen en kung fu ideeen uit te wisselen met zijn wing chun schoolkameraden in zijn huis. Yip installeerde een houten dummy in de hoek van zijn woonkamer. In die tijd oefende Yip samen met Yuan Kay Shan, Yiu Choi, Yip Chung Hong, Lai Hip Chi, Tong Gai en anderen. Hij werd beroemd bij de gevechtsport gemeenschap in zuid China.

Foshan 1937

Yip Man 44 jaar oud

De Japanse invasie in China.

Foshan 1937 – 1945

Yip Man 44 tot 52 jaar oud

China was bezet door Japan. Yip Man zwoor dat hij niet wilde worden misbruikt het stromannen Japanse goevernement en daardoor werd hij erg arm. Gelukkig had hij een goede vriend, Chow Ching Chuen, die hem af en toe financieel ondersteunde. Om deze vriendelijkheid terug te betalen, accepteerde Yip zijn zoon, Chow Kong Yiu als leerling. Tussen 1941 en 1943, leerde hij Wing Chun Kuen in de Luen Cheung Katoenmolen aan de Wing On-weg. Naast Whow Kong Yiu, waren daar ook Kwok Fu, Chan Chi Sun, Ng Ying, Lun Kai, Chow Sai en enkele anderen. Zij vormden de eerste groep van Yip Man's leerlingen. Kwok Fu and Lun Kai zijn nog steeds in leven en geven heden ten dagen nog les in Wing Chun Kuen in Foshan.

Foshan 1945

Yip Man 52 jaar oud

Japan geeft zich over.

Guangzhou, Foshan 1945 – 1949

Yip Man 54 tot 56 jaar oud

Deze periode was de drukste periode op het werk voor Yip Man. Hij moest zelfs zijn geliefde Wing Chun Kuen even laten voor wat het was.Op dringend verzoek van zijn goede vriend Tong Gai en Pang Nam, trainde Yip nog steeds Pang Nam in de Wing Chun vormen

Macau, Hong Kong 1949

Yip Man 56 jaar oud

Via Macau gaat Yip Man naar Hong Kong en verblijft twee weken in de Cho Dui straat met vrienden die een vogelwinkel bezitten.

Hong Kong 1950 – 1953

Yip Man 57 tot 60 years oud

Door Lee Man's introductie begint Yip Man in juli 1950 les te geven in Tai Lam straat, Shampshuipo, Kowloon. Zijn eerste Wing Chun les was voor de Restaurant Workers Association. Enkele mensen die tijdens deze eerste les aanwezig waren: Leung Sheung en Lok Yiu. Later werd de groep uitgebreid met Tsui Sheung Tin, Yip Bo Ching, Chiu Wan, Lee See Wing, Law Ping, Man Siu Hung en anderen. Deze tijdsperiode werd ook wel de eerste periode van de Restaurant Workers Association genoemd. Yip Man gaf ook les in het hoofdkwartier van de Restaurant Workers Vakbond, in Sheung Wan op Hong Kong Island. Onder die studenten bevonden zich Lee Wing, Yue Mei King, Lee Ngan Foon en anderen.

Hong Kong 1953 – 1954

Yip Man 60 tot 61 jaar oud

De school verhuise naar de Hoi Tan straat. Enkele studenten van die tijd waren Wong Shun Leung, Wong Kiu, Wong Chok, Ng Chan en anderen. Yip Man gaf ook priveles in de "Drie Prinsen Tempel" in de Yui Chow straat, Shamshuipo. Leerlingen waren Lee Hon en anderen.

Hong Kong 1954 – 1955

Yip Man 61 tot 62 jaar oud

De school verhuisde terug naar het hoofdkwartier van de Restaurant Workers vakbond, Sheun Wan. Deze periode noemt men de laatste periode van de Restaurant Workers Association. Gedurende deze periode had Yip gezelschap van Lee Kam Sing, Kan Wah Jeet (Victor Kan), Lo Man Kam, Cheung Cheuk Hing (William Cheung) en anderen.

Hong Kong 1955 – 1957

Yip Man 62 tot 64 jaar oud

Yip Man verhuisde de school naar de Lee Tat straat, Yaumatei, Kowloon. Leerlingen die zich in die tijd aansloten waren o.a. Chow Tze Chuen, Lee Siu Lung (Bruce Lee), Chan Shing, Cheung Hok Kin (Hawkins Cheung), Siu Yuk Man, Poon Ping Lid, Pang Kam Fat.

Hong Kong 1957 – 1962

Yip Man 64 tot 69 jaar

Yip Man verhuisde de school naar de Li Cheng UK Estate. Studenten uit die tijd waren Chow Tze Chuen, Ng Chan, Wong Chok, Mak Po, Yeung Hei, Moy Yat en Ho Kam Ming. Gedurende deze periode werden de meeste privelessen gegeven. Dit zijn er enkele:

Shun Kei Pottery Shop, Shaukeiwan. Leerlingen waren Wong Bak Yee, Wong Wing, Yeung Chung Hon, Wong Kwok Yau en anderen.
Po Lak Hong, Tsimshatsui. Leerlingen waren Tong Cho Chi, Lee Wai Chi, Chan Tak Chiu, Tam Lai en anderen.
Tai Po Road . Leerlingen waren Chung Kam Chuen en Chung Wing Hong.

Hong Kong 1962 – 1963

Yip Man 69 tot 70 jaar

De school verhuisde naar het Hing Yip-gebouw aan de Tai Po weg nr. 61 in Shamshuipo. Leerlingen waren Cheung Yiu Wing, Ho Luen, Cheung Ching On, Chan Luen Lam, Chan Tai Yim en Kwok See Yan. Prive lessen werden gegeven in de Yee Wah Tailor Shop in Tsimshatsui. Leerlingen waren Peter Cheung en oud-studenten uit Po Lak Hong.

Hong Kong 1963 – 1965

Yip Man 70 tot 72 jaar

De school verhuisde naar de bovenste verdieping van het Tai Sang Restaurant aan de Fook Chuen straat in Taikoktsui. Van oorsprong was dit een magazijn dat het eigendom was van Ho Luen, die Yip Man toestemming gaf het te gebruiken. De meeste mensen van de school van het Hing Yip gebouw verhuisden mee. Aan deze school werden de volgende leerlingen toegevoegd: Yeung Chung Hon, Wat Yung Sang, Pang Kam Fat, Cheung Ching On, Lee Yan Wing, Yau Hak So en anderen. Gedurende deze periode gaf Yip Man ook priveles aan leerlingen, hoofdzakelijk van de politie, in de Hin Hing straat in San Po Kong. Hieronder waren Tang Sang, Nam Yin Fat, Yuen Chi Kong, Lee Yiu Fai, Wong Kwok en anderen.

Hong Kong 1965 – † 1972

Yip Man 72 tot 79 jaar

De school in het Tai Sang Restaurant werd gesloten en Yip Man leefde in zijn aparatement in de Tung Choi straat. Door zijn hoge leeftijd was Yip Man gedeeltelijk met pension. Ondanks dat, gaf hij nog steeds een op een les aan enkele prive leerlingen. Gedurende deze periode gaf hij les aan Wong Chung Wah, Wong Hei, Hon Chak Chuen en anderen. Hij gaf ook nog les op drie plekken.

De Ving Tsun Athletic Associatie, die in 1967, een van de eerste gevechtskunst associaties was die officieel geregistreerd was door de regering. De Associatie besloot toen Wing Chun klassen te beginnen aan de VTAA. Yip Man leidde deze klassen. Zijn assistenten waren Chung Ching On, Fung Hon, Wong Hon Chung en anderen. Dit was echter alleen gedurende ongeveer 3 maanden.
Chan Kai Hong's huis aan de Waterloo straat. Hier studeerden Chan Kai Hong, Siu Lung broers, Wong Tze On, Chan Kam Ming, Chung Yau, Lau Ying Kau, Man Yim Kong en anderen.
Tze Yau weg. Toen Chan Kai Hong zijn huis aan de Waterloo straat niet meer beschikbaar kon stellen, verhuisde Yip Man naar het dakterras van Lau Ying Lam's huis. Hier kwam ook Wong Chi Ming en een vrouwelijke leering die Ng Yuet Dor heette.
Siu Fai Toi in Yip Sing Cheuk's huis. Yip Sing Cheuk was een advocaat. Buiten hem was de rest van de leerlingen ook advocaat. Dit was de laatste plek waar Yip Man lesgaf in Wing Chun. Yip Man overleed in zijn huis aan de Tong Choi straat op 1 december 1972. Hij was 79 jaar oud. Hij is begraven in Fanling.

De herkomst van Wing Chun / “The origin of Wing Chun”

By Yip Man

De oprichter van het Kung Fu Systeem, mejuffrouw Yim Wing Chun werd geboren in Kanton, China. Als jong meisje, was ze erg intelligent en atletisch, vooruitstrevend en sterk. Ze was verloofd met Leung Bok Chau, een zouthandelaar uit Fukien.Vlak na haar verloving stierf haar moeder. Haar vader, Yim Yee, werd onterecht beschuldigd van een misdrijf en ging bijna de gevangenis in. Daarom verhuisde de familie zo ver mogelijk weg, en vestigde zich uiteindelijk aan de voet van de Tai Leung-berg aan de grens van Yunnan-Szechuan. Daar verdienden zij de kost. Dit gebeurde tijdens de regering van Keizer K'anghsi (1662 – 1722). In die tijd kwam kung fu sterk op in het Siu Lam Klooster (Shaolin Klooster) van Mt. Sung, Honan. Dit verontrustte de Manchu regering, die troepen stuurde om het klooster aan te vallen. Dit mislukte.

Er was een man die Chan Man Wai heette en die de eerste prijs kreeg bij het ambtenaren examen van dat jaar. Hij wilde zich geliefd maken bij de regering en bedacht een plan. Hij spande samen met de monniken Siu Lam, Ma Ning en anderen. Ze stichtten brand in het klooster, terwijl soldaten het klooster vanaf de buitenkant aanvielen.

Siu Lam brandde uit en de monniken werden afgeslacht. De boedistische abtdes Ng Mui kon ontsnappen samen met Abt Chi Shin, Abt Pak Mei, Meester Fung To Tak en Meester Miu Hin en elk vluchtte een andere kant op.

Ng Mui zocht haar toevlucht in de White Crane tempel in Mt. Tai Leung (ook bekend als Mt. Chai Har). Daar leerde zij Yim Yee kennen en zijn dochter Yim Wing Chun toen zij bonen kocht aan hun stalletje. Ze werden vrienden. Wing Chun was toen een jonge vrouw en haar schoonheid trok de aandacht van een plaatstelijke bullebak. Hij probeerde Wing Chun te dwingen om met hem te trouwen. Zij en haar vader maakten zich zorgen. Ng Mui hoorde hierover en had medelijden met Wing Chun. Zij wilde Wing Chun technieken bijbrengen zodat ze zichzelf kon verdedigen dan kon ze het probleem met de bullebak oplossen en met haar verloofde Leung Bok Chau trouwen.

Wing Chun volgde Ng Mui de bergen in en begon kun fu te leren. Ze trainde dag en nacht tot ze de technieken beheersde. Toen daagde ze de plaatselijke bullebak uit voor een gevecht en versloeg hem. Ng Mui vertrok om door het land te reizen maar voor haar vertrek drukte ze Wing Chun op het hart om de kung fu tradities te eerbiedigen en na haar huwelijk door te gaan kung fu te ontwikkelen. Ook moest ze de mensen helpen om de Manchu regering te verdrijven en de Ming dynastie terug op de troon te krijgen. Na de bruiloft begon Wing Chun haar echtgenoot kung fu te leren en hij gaf de technieken door aan Leung Lan Kwai. Deze gaf het door aan Wong Wah Bo.

Wong Wah Bo was lid van een opera gezelschap aan boord van een schip dat bij de Chinezen bekend stond als de Rode Jonk. Een van zijn collega's op de Rode Jonk was Leung Yee Tei. Toevallig werkte op dit schip ook abt Chi Shin, die gevlucht was uit Siu Lam en zich vermomd had als kok. Chi Shin leerde Leung Yee Tei de zes en een halve punt lange paal technieken. Wong Wah Bo was een goede vriend van Leung Yee Tei en ze leerden elkaar alles was ze wisten over kung fu. Samen vervolmaakten ze de technieken en zo werden de zes en een halve punt lange paal technieken ingevoerde in de Wing Chun kung fu.

Leung Yee Tei gaf de kung fu door aan Leung Jan, een zeer bekende kruidendokter in Fat Shan.Leung Jan haalde alles uit Wing Chun wat hij kon en behaalde de hoogste graad van perfectie. Vele kung fu meesters daagden hem uit, maar allen werden verslagen. Leung Jan werd erg beroemd. Later gaf hij zijn kung fu door aan Chan Wah Shan, die mij vele jaren later als leerling aannam.

Ik studeerde zij aan zij met mijn kung fu broeders zoals Ng Siu Lo, Ng Chung So, Chan Yu Min en Lui Yu Jai. Op die manier werd Wing Chun dus aan ons doorgegeven en we waren eeuwig dankbaar voor onze kung fu voorouders en leraren.We zullen onze wortels altijd herinneren en eren en dit gedeelde gevoel zal alle kung fu broeders altijd dicht bij elkaar houden.

Dit is de reden dat ik de Wing Chun Broederschap aan het organiseren ben en ik hoop dat mijn kung fu broeders me hierin zullen steunen, om het belang van de promotie van kung fu.

Eerbetoon bij het graf van Yip man. Van links naar rechts:

Robert Vogel jr, Lee, Robert Vogel sr, Tin, Mo
Voor: Johan en Herman van de Griend

Gratis proefles

Interesse in een gratis proefles? Neem contact op.

 

Tel: 06-53241445
E-mail: info@wing-chun.nl
Of vul onderstaand formulier in: